Menu openen Menu sluiten

Nieuws

Geplaatst op 19 nov 2018

Wereld Toilet Dag 2019 – Eén Vandaag

Wereld Toilet Dag 2019 – Eén Vandaag

Ondanks een toename van ruim 600 toiletten in de Hoge Nood app (de grootste database van (semi-)openbare toiletten in Nederland) is het toilettekort nog onverminderd groot. Hierdoor kunnen ruim 2 miljoen buik- en blaaspatiënten, maar ook vrouwen, gehandicapten, ouders met jonge kinderen, dagjesmensen en toeristen niet onbezorgd op pad.

Eén Vandaag besteedt vandaag uitgebreid aandacht aan het tekort aan openbare toiletten. Luister om 15.00 uur op Radio 1 naar het interview met Bernique Tool. Kijk om 18.15 uur op NPO 1 naar Eén Vandaag.

Súdwest-Fryslân pakt tekort openbare toiletten meest voortvarend aan

Gelukkig zijn er gemeenten die dit probleem wel aanpakken. Van de 50 grootste gemeenten van Nederland zijn in Zwolle, Westland en Schiedam de meeste openbare en semi-openbare toiletten bijgekomen. Dat blijkt uit de ‘top 50 gastvrije toiletgemeenten’, een lijst die de Maag Lever Darm Stichting jaarlijks publiceert om het tekort aan openbare toiletten aan te kaarten. Sûdwest-Fryslân voert net als vorig jaar de lijst aan.

Amsterdam en middelgrote gemeenten blijven achter
Van de grootste gemeenten blijft Amsterdam achter: Amsterdam zakt vijf plaatsen in de ranking. In het Amsterdamse coalitieakkoord wordt met geen woord gerept over een aanpak van het toiletprobleem in de hoofdstad. Rotterdam, Den Haag en Utrecht hebben voor de komende jaren wél geld vrijgemaakt voor meer toiletten in hun stad. Bovendien stijgen zij alle drie een aantal plaatsen in de top 50. In de ‘bottom 10’ zitten middelgrote gemeenten zoals Almelo, Oss en Sittard-Geleen. Ook zij blijven flink achter bij de grootste steden na Amsterdam.

“Wij blijven ons onverminderd inzetten om het tekort aan openbare, toegankelijke toiletten onder de aandacht te brengen. Afgelopen jaar hebben we ruim 40 gemeenten in beweging gekregen om hiermee aan de slag te gaan. Maar het probleem is nog niet opgelost. Onze droom is dat over vijf jaar overal voldoende toiletten zijn en iedereen onbezorgd en opgelucht op pad kan.”

Iedere 500 meter een toilet

Een gebrek aan openbare toiletten weerhoudt één op de vier buik- en blaaspatiënten er regelmatig van om de deur uit te gaan. Die angst blijkt niet ongegrond, want ruim tachtig procent zoekt wel eens tevergeefs naar een openbaar toilet. Meer dan de helft van de patiënten heeft bij aandrang binnen 5 minuten een toilet nodig. Daarom zou er in stadscentra om de 500 meter een toegankelijk toilet moeten zijn. Slechts één op de zes patiënten vindt daadwerkelijk een toilet binnen die tijd. Bovendien worden vier op de tien patiënten bij hoge nood weleens geweigerd bij een toilet in winkels, horeca, supermarkten en overheidsgebouwen.

Brede samenwerking Toiletalliantie
Het draagvlak voor dit initiatief is groot. Het draagvlak voor deze oproep is groot. Een aantal maatschappelijke organisaties richten donderdag 22 november de Toiletalliantie op: Continentie Stichting NL, De Zonnebloem, gehandicaptenkoepels Ieder(in) en KansPlus, ouderenbonden KBO-PCOB en KBO-Brabant, reizigersorganisatie Rover en Koninklijke NVVH-Vrouwennetwerk gaan er met de Maag Lever Darm Stichting en patiëntenorganisaties aan werken om dit probleem over een paar jaar opgelost te hebben.

Over de Toiletalliantie
In 2016 startte de MLDS samen met diverse patiëntenverenigingen het initiatief ‘waarkaniknaardewc.nl’. Op het platform kunnen gemeenten, horeca en winkeliers informatie vinden waarmee ze aan de slag kunnen in hun eigen omgeving. Op donderdag 22 november a.s. wordt een Toiletalliantie opgericht die door diverse maatschappelijke partners wordt gedragen en dit platform ondersteunt. De Toiletalliantie werkt nauw samen met de makers van de HogeNood-app, waar overheden en ondernemers hun toiletlocaties kunnen aanmelden zodat deze voor iedereen vindbaar worden.

Je kunt ons steunen! https://www.waarkaniknaardewc.nl/doneren/

Bekijk de inforgraphic
De 50 meest gastvrije gemeenten in Nederland