Menu openen Menu sluiten

Nieuws

Geplaatst op 13 mrt 2018

Rotterdam eerste “Koplopergemeente openbare toiletten”

De Maag Lever Darm Stichting benoemt de gemeente Rotterdam als eerste “Koplopergemeente openbare toiletten”. Dit jaar ontvangen nog een aantal  gemeenten dit predicaat. Koplopergemeenten zijn een voorbeeld voor anderen in de aanpak om voldoende openbare toiletten te realiseren.

Koplopergemeente

Bernique Tool, directeur Maag Lever Darm Stichting: “Rotterdam is sinds eind 2016 zeer voortvarend bezig om de stad een stuk toiletvriendelijker en daarmee gastvrijer te maken. Daar zijn we als Maag Lever Darm Stichting enorm blij mee. Daarom zetten we Rotterdam graag in het zonnetje en benoemen hen als eerste “Koplopergemeente openbare toiletten”. Met elkaar moeten we ervoor zorgen dat straks iedereen, buikpatiënt of niet, met gerust hart een dagje op pad kan, omdat overal voldoende toiletten zijn. We hopen dat veel gemeenten het voorbeeld van Rotterdam volgen.”

 

Zeiknota en ‘Propere Plee’s

Op woensdag 14 maart om 11 uur opent gemeente Rotterdam een nieuwe toiletunit in de binnenstad, op de Binnenrotte. De gemeente heeft in de Zeiknota vastgelegd de komende jaren flink te investeren in nieuwe openbare toiletten. Dit gebeurt door meer toiletunits neer te zetten in de binnenstad, uitgaansgebieden, toeristische plekken en parken. Rotterdam plaatste in 2017 drie zelfreinigende toiletunits, dit jaar worden nog eens zeven innovatieve units geplaatst. Bovendien start Rotterdam binnenkort een pilot naar het Duitse voorbeeld Die Nette Toilette, in Rotterdam de Propere Plee’s genoemd. Ondernemers en winkeliers worden opgeroepen hun toilet open te stellen voor het publiek en ontvangen van de gemeente een kleine vergoeding voor onderhoud en schoonmaak. Ook het handhaven van overlast door wildplassers is opgeschroefd.

 

Propere plee’s

Edim Hadziavdic, manager Stedelijk Beheer, opent de nieuwe toiletunit en geeft aan dat de proef met de Propere Plee medio 2018 in twee gebieden start als proef.

Toilet met technisch snufje
De nieuwe toiletunit op de Binnenrotte is de meest geavanceerde van Nederland. Met een zogenaamd ‘revolving toilet’, een innovatief systeem waarbij met twee toiletpotten wordt gewerkt, is de wachttijd om naar de wc te gaan nog maar 15 seconden. Bezoekers kunnen gratis gebruikmaken van dit toilet. Doorspoelen, handen wassen en het openen van de deur gebeurt met sensoren. De deur naar de technische ruimte is van glas, waardoor voorbijgangers de automatische schoonmaak van het toilet van buitenaf kunnen volgen. Vanwege de vele omwonenden die op het toilet kijken, wordt het dak voorzien van begroeiing.

 

Over het initiatief waarkaniknaardewc.nl
Eind 2016 startte de Maag Lever Darm Stichting samen met patiëntenverenigingen CCUVN, PDSB, Stomavereniging en SPKS het platform waarkaniknaardewc.nl. Consumenten kunnen hier een steunbetuiging tekenen om meer openbare toiletten mogelijk te maken en hun toiletervaring te delen. Sinds het platform in de lucht is hebben ruim 20.000 mensen de steunbetuiging getekend. Ondernemers en gemeenten vinden hier informatie en stappenplannen die hen op weg helpen naar een gastvrije toiletgemeente.