Menu openen Menu sluiten

Nieuws

Geplaatst op 09 apr 2018

Petitie ‘Help! Waar kan ik naar de WC?’ groot succes

Tweede Kamerleden enthousiast over originele petitie en aandacht voor toiletprobleem

Op 3 april hebben Bernique Tool (directeur MLDS) en Carlijn Willemstijn (StomaJONG en ervaringsdeskundige) de petitie ‘Help! Waar kan ik naar de wc?’ aangeboden aan de Tweede Kamer.

De petitie werd zeer enthousiast ontvangen door Hanke Bruins Slot (CDA), vicevoorzitter van de commissie Binnenlandse Zaken (BZK), en een aantal Kamerleden onder wie Vera Bergkamp (D66), Henk Krol (50PLUS), Léonie Sazias (50PLUS), Antoinette Laan (VVD) en Nevin Özütok (GroenLinks). Daarnaast ontvingen de Kamerleden een verhalenbundel met schrijnende toiletervaringen van mensen met buik- of blaasproblemen of een andere chronische beperking voor wie toegankelijke openbare toiletten essentieel zijn.

 

Meer een last dan een lust

D66-Kamerlid Vera Bergkamp: “Kwetsbare of zieke mensen moeten gewoon naar het toilet kunnen tijdens het winkelen of wanneer ze wachten op de trein. Het is goed dat de petitie aandacht hiervoor vraagt. Ik roep de ministers van Volksgezondheid en van Binnenlandse Zaken op snel met een reactie te komen op deze petitie. D66 maakt zich al langer hard voor toegankelijke openbare ruimten voor iedereen, ondanks dat de verantwoordelijkheid grotendeels ligt bij gemeenten. Zo is onlangs mijn voorstel in de Tweede Kamer aangenomen die de minister oproept met de VNG, VNO-NCW en MKB Nederland te zorgen voor meer openbare toiletten en betere toegankelijkheid voor zieke mensen. Want nu is naar buiten gaan voor de ruim drie miljoen mensen die in Nederland een toilet gerelateerde ziekte hebben eerder een last dan een lust.”

Breed maatschappelijk draagvlak

De petitie werd aangeboden door de Maag Lever Darm Stichting en patiëntenverenigingen CCUVN, PDSB, de Stomavereniging en SPKS, en kreeg steun van Ieder(in), de ouderenbonden ANBO en KBO-PCOB, Continentiestichting Nederland, De Zonnebloem en de NTFU (wielersportbond), als partner van de Maag Lever Darm Stichting. Ook Geerte Piening, die van de rechter een boete kreeg voor wildplassen, steunt de petitie namens alle vrouwen.

Norm in wet

Bernique Tool, directeur Maag Lever Darm Stichting: “Met deze petitie roepen we partijen op om in actie te komen. Overheid, gemeenten, horeca, winkeliers. Om het tekort aan toiletten met elkaar te kunnen oplossen hebben we een norm nodig: om de 500 meter een openbaar of opengesteld toegankelijk en schoon toilet in stadscentra en drukke voetgangersgebieden. Die norm willen we laten vastleggen in wet- en regelgeving. Uiteraard houden we in de gaten of de Tweede Kamer woord houdt en daadwerkelijk in actie komt. De wc-bril die we hebben aangeboden blijft in elk geval qua originaliteit hangen bij de Kamerleden.”

De petitie kreeg veel media-aandacht

Op radio en tv werd veel aandacht besteed aan de petitie: o.a. NOS, Radio 1 Journaal, Hart van Nederland, WNL op zaterdag (rond minuut 26) Omroep West, Volkskrant. De video van deze middag kun je hier bekijken.

 


Bron: Maag Lever Darm Stichting