Menu openen Menu sluiten

Nieuws

Geplaatst op 09 mrt 2018

Nieuwe openbare toiletvoorziening park De Voorveldse Polder

In het park De Voorveldse Polder is op zaterdag 10 maart een nieuwe openbare toiletunit geopend. Sandra Helmus (Maag Lever Darm Stichting) en wethouder Kees Geldof (Openbare Ruimte) verrichtten de openingshandeling in aanwezigheid van vrijwilligers van Stichting De Voorveldse Polder.

De nieuwe toileteenheid in De Voorveldse Polder is geplaatst naast de waterspeeltuin de Zeven Stroompjes. Bij de fietsenstalling stonden tot voor kort dixi’s die nu vervangen zijn door een permanente voorziening. De toileteenheid beschikt over één toilet voor minder-validen, drie urinoirs, twee wc’s en een gelegenheid waar baby’s kunnen worden verschoond.

“We zijn erg blij dat de gemeente een aantal nieuwe toiletvoorzieningen plaatst in Utrecht. De Maag Lever Darm Stichting maakt zich sterk om meer openbare en opengestelde toiletten te realiseren. Daarmee zijn niet alleen mensen met een chronische buikziekte, maar ook ouderen, vrouwen, ouders met kinderen enorm geholpen. Geweldig dat Utrecht investeert in openbare toiletvoorzieningen. We hopen dat er nog veel meer gemeenten volgen,” aldus Bernique Tool, directeur van de Maag Lever Darm Stichting.

Wethouder Geldof: “Ook in stadsparken Lepelenburg, Julianapark en Wilhelminapark komen permanente toiletvoorzieningen. En in de binnenstad komen  vier verzinkbare toiletten die geschikt zijn voor zowel staand als zittend gebruik.” Naast de openbare toiletten, kunnen binnenstadbezoekers ook gebruikmaken van de toiletten in bijvoorbeeld gemeentelijke fietsenstallingen, het Stadskantoor en het Stadhuis. Met de Utrechtse horeca is in het convenant ‘Veilig Uitgaan’ afgesproken dat ook niet-klanten gebruik mogen maken van de toiletvoorzieningen.

Andere Utrechtse parken

In het Julianapark wordt de bestaande sanitaire voorziening aangepast om deze beter toegankelijk te maken en langer open te kunnen houden. De gemeente verwacht de nieuwe voorzieningen in het Julianapark vóór de start van het recreatieseizoen te realiseren. Voordat de voorzieningen in Lepelenburg en Wilhelminapark worden gerealiseerd, gaat de gemeente eerst in gesprek met omwonenden, belangengroepen en bezoekers van deze parken over de inpassing van de voorzieningen. De gemeente gaat daarnaast onderzoeken welke mogelijkheden er zijn om ook toiletvoorzieningen te realiseren in het Griftpark en het Máximapark.

Hoge Nood-app

De gemeente meldt de nieuwe toiletvoorzieningen aan bij de Hoge Nood-app. Iedereen kan deze app gratis downloaden en gebruiken. Het biedt een overzicht van alle aangemelde openbare en opengestelde toiletlocaties in Nederland. Steeds meer horecagelegenheden en andere organisaties en instanties in Utrecht zetten hun toiletdeuren open voor niet-klanten en melden hun toilet  aan bij  de Hoge Nood-app. De gemeente doet een oproep aan alle winkeliers, horeca-ondernemers en bedrijven  die dit  nog niet hebben gedaan, hun toilet aan te melden voor deze app.

Over het initiatief waarkaniknaardewc.nl
Eind 2016 startte de Maag Lever Darm Stichting samen met patiëntenverenigingen CCUVN, PDSB, Stomavereniging en SPKS het platform waarkaniknaardewc.nl. Consumenten kunnen hier een steunbetuiging tekenen om meer openbare toiletten mogelijk te maken en hun toiletervaring te delen. Sinds het platform in de lucht is hebben ruim 20.000 mensen dat gedaan. Ondernemers en gemeenten vinden hier informatie en stappenplannen die hen op weg helpen naar een gastvrije toiletgemeente.

Waarkaniknaardewc.nl is het platform van de Toiletalliantie met o.a.: