Menu openen Menu sluiten

Nieuws

Geplaatst op 18 jun 2019

Nieuwe Minister van Gehandicaptenzaken

Rick Brink uit Hardenberg won op 17 juni 2019 de titel van de allereerste ‘Minister van Gehandicaptenzaken’ in Nederland. Rick zit zelf in een rolstoel en weet dus als geen ander hoe belangrijk toegankelijkheid is. Openbare toiletten mogen dan ook zeker op zijn agenda vinden wij.


Bron: KRO – NCRV

Rick, fractievoorzitter bij het CDA in de gemeenteraad van Hardenberg, zet zich vooral in voor gehandicapte kinderen. Wij hopen dat hij als eerste Minister van Gehandicaptenzaken zich ook in gaat zetten voor meer openbare toegankelijke toiletvoorzieningen, zo dat ook mensen met een fysieke, maar ook geestelijke handicap een toilet tot hun beschikking hebben bij hoge nood.

VN-verdrag
Ook voor mensen met een lichamelijke of verstandelijk beperking moeten er voldoende en toegankelijke toiletten zijn. Zo staat het in het VN-verdrag voor de rechten van mensen met een handicap.
Vaak moeten we mensen met een beperking bijstaan en ondersteunen. Daarvoor is ruimte nodig. Voor veel ouders, broers of zussen is het een gedoe, samen in een klein toilethokje. Evenals ongetwijfeld voor menig professional.
Dit tekort aan toiletten leidt tot ernstige problemen:
• mensen durven het huis niet uit
• mensen gaan minder drinken
• mensen krijgen buikkrampen (1)

Het kan beter
In verschillende landen zijn de openbare toiletvoorzieningen een stuk beter. Zo moeten gemeenten in Nieuw-Zeeland wettelijk voldoende openbare toiletten installeren en schoonhouden. Het zou fantastisch zijn als Rick dit probleem op de agenda zou zetten!

(1) Publicatie in PlusPunt, van KansPlus (alliantiepartner Toiletalliantie)