Menu openen Menu sluiten

Nieuws

Geplaatst op 19 nov 2017

Hoeveel publiek toegankelijke toiletten zijn er in Nederland?

Amersfoort, november 2017 – Het is een veelgehoorde klacht van buikpatiënten. Het grote tekort aan publiek toegankelijke toiletten in Nederland. Maar hoe veel (of: hoe weinig) publieke toiletten zijn er eigenlijk?  Welke hinder ondervinden patiënten? En hoe hebben gemeenten het op dit moment geregeld? Amsterdam komt als beste grote stad uit de bus, van de 50 grootste gemeenten scoort Súdwest-Fryslân het beste.

 

Top 10 gastvrije toiletgemeenten

Waarkaniknaardewc.nl heeft berekend hoeveel inwoners van een gemeente één toegankelijk toilet moeten delen. De data van de toiletten zijn afkomstig van Hoge Nood, een app met ruim 5000 (semi-)openbare toiletten. De meeste gemeenten verwijzen naar deze app als hen wordt gevraagd hoeveel openbare toiletten er te vinden zijn.

In de top 10 eindigt gemeente Súdwest-Fryslân (Sneek) op de eerste plaats. Van de grote steden scoort Amsterdam het beste.

Minste toiletten
in Zaanstad

Van de 50 grootste gemeenten zijn in gemeente Zaanstad per aantal inwoners de minste (semi-) openbare toiletten te vinden. Daar moet iedere inwoner een toilet met ruim 8000 anderen delen.

Patiënten ervaren hoge nood

Voor patiënten is de nood hoog, soms letterlijk te hoog. Onderzoeksbureau Ecorys hield in opdracht van de Maag Lever Darm Stichting een onderzoek onder 3700 patiënten met een buikziekte of incontinentieproblemen. Daaruit blijkt onder andere dat één op de vier wel eens bij een toilet geweigerd is. Bijna 40 procent van de respondenten heeft wel eens tevergeefs gezocht naar een toilet. En een op de vier blijft regelmatig thuis, uit angst om geen toilet te kunnen vinden.

Gemeenten: ‘hoge nood? Gebruik de app’

Diverse gemeenten die waarkaniknaardewc.nl in eerdere research sprak, wijzen op het bestaan van HogeNood. Een app waarmee je (semi) openbare toiletten kunt vinden. De app biedt een overzicht van 5.000 toiletten. Met 300 partners heeft HogeNood een netwerk gebouwd van openbare toiletten. In het overzicht van HogeNood staan openbare toiletten (waartoe de toegang nooit mag worden ontzegd) en semi-openbare toiletten (waartoe de toegang wel mag worden ontzegd, bijvoorbeeld in een hotelketen). In de app is ook te zien of een toilet gratis of tegen betaling toegankelijk is.

bekijk de app ➜

Albert Heijn en Jumbo: ‘bij ons kun je gewoon naar het toilet’

Toiletbezoek wordt in een supermarkt wel eens geweigerd. Maar er zijn ook winkelketens en supermarkten waar het winkelend publiek probleemloos naar het toilet kan. In de winkels van Jumbo en Albert Heijn kan het winkelend publiek gewoon naar het toilet. Bij deze ketens zit een toilet namelijk, ondanks dat dit geen “officieel” klantentoilet is, vastgelegd in de service van de winkelketen. Hier worden klanten begeleid naar een (medewerker)toilet.

 

bekijk ervaringen ➜

Waarkaniknaardewc.nl is het platform van de Toiletalliantie met o.a.: