Menu openen Menu sluiten

Nieuws

Geplaatst op 19 nov 2019

Gratis naar de WC op NS Station Zwolle op Wereld Toiletdag

Handen ineen voor meer openbare toiletten in Nederland

De openbare toiletten op NS station Zwolle zijn een goed voorbeeld van hoe een gemeente kan handelen op een maatschappelijke probleem. Want een beleid hebben is een, maar het ook uitvoeren is vaak iets voor de (te) lange termijn. Bernique Tool, directeur van de Maag Lever Darm Stichting en initiatiefnemer van de Toiletalliantie: “Ons doel is dat niemand meer thuisblijft vanwege het tekort aan openbare toiletten”. De toiletten op NS Station Zwolle zijn een mooi voorbeeld van een goed vindbaar en schoon toilet. We hopen dat de aandacht die dit genereert voor andere gemeenten in Nederland een voorbeeld kan zijn.”

Veel media-aandacht

De actie trok veel bekijks van passanten, studenten op weg naar studie en mensen die naar hun werk gingen.  Ook de (lokale) media kwam een kijkje nemen en maakten en o.a. deze reportages van:

Dat de doelstellingen van de Toiletalliantie zo gesteund worden door diverse partners is mooi om te zien en geeft energie om verder te streven naar het behalen van onze doel in 2023: om de 500 meter een openbaar en toegankelijk toilet voor iedereen.

Sanbene I Sanifair werkt samen met Asito op meerdere stations in Nederland.
Casper van het Hof, MD van Sanbene | Sanifair:
“We zien de noodzaak van meer openbare toiletten in ons land en we doen er alles aan dit op meer plekken te realiseren. Zo wordt het steeds makkelijker om naar het toilet te gaan, buiten je eigen huis. Daarbij vinden we het belangrijk dat de toiletten schoon en zoveel mogelijk bemenst zijn.”

De NS is blij met deze aandacht. Anne van der Wel, woordvoerder NS Nederland:
“Wij willen onze reizigers een zo aangenaam mogelijk verblijf op onze stations bieden en toiletten zijn een belangrijke basisvoorziening, zeker ook op de kleinere stations. Van de 220 stations met een stationsgebouw, treffen reizigers op maar liefst 180 stations een toiletvoorziening. Reizigers kunnen in de Reisplanner app zien welke voorzieningen aanwezig zijn op hun station. Onze Intercity’s en nieuwe Sprinters beschikken allemaal over een toilet. Daarnaast worden nu 131 oudere sprinters vernieuwd en deze krijgen dan ook een toilet. Dat betekent dat eind 2021, op een handjevol na, al onze treinen een toilet hebben.”

Ook de CDA-fractie vindt deze actie een goede zaak. Burgerraadslid Anneloes Krone van het CDA nam onlangs het initiatief voor een voorstel samen met de ChristenUnie voor meer toiletten in Zwolle. “Voor sommige mensen is het hoog nodig dat er meer toegankelijke toiletten komen. Soms durven mensen de deur niet uit omdat ze niet weten of er een toilet dicht in de buurt is. Als je geen problemen hebt dan merk je niet hoe belangrijk toiletten voor mensen kunnen zijn, zo’n actie als vandaag helpt daarbij. ” aldus het CDA.

Wethouder Zwolle William Dogger: “We onderschrijven het belang van voldoende openbare en toegankelijke toiletten. Dat had al onze aandacht, maar de oproep van Loes Burgmeijer namens de Maag Lever Darm Stichting heeft ons wakker geschud. We beginnen met het vervangen van sloten, zodat onze eigen openbare toiletten 24 uur per dag met een eurosleutel te openen zijn. Ook gaan we werken aan een betere vindbaarheid van de toiletten in de stad. Als we nieuwe gemeentelijke voorzieningen bouwen gaan we daarin standaard openbare toiletten opnemen. ”

Op de foto: Elleke Berkhof (Maag Lever Darm Stichting) en Casper van het Hof (Sanbene | Sanifair) openen samen met de komische toiletdames ‘Spik & Span’ de poortjes van de openbare toiletten op station Zwolle. Bezoekers kunnen hier gratis naar het toilet vandaag.